Egyesületen belüli rivalizálás


Az egészséges rivalizálás jót tesz a versenyzőknek, de amikor a tehetségesebb gyerekek kevesebb edzésen vesznek részt, s társaik idővel jobb eredményeket érnek el, akkor az edzőnek és a klubvezetésnek is lépnie kell, mert komoly veszélyforrás lehet a gyerekek közti rossz viszony az egyesület életében.

A gyerekek soha nem fejlődnek egyformán. Egy öttagú csoportban mindig lesz olyan, aki gyorsabban tanulja meg az alapokat, s olyan is, akinek ugyanerre több idő kell. Az elején ez még nem okoz problémát, mert óriási különbségek nem jelentkezhetnek a fejlődésben, viszont később, amikor már versenyekre járnak a játékosok, akkor az ott elért eredmény bizony komoly problémaforrás lehet.
Külön gond lehet, ha a csoportból egy-két gyerek szorgalmával és igyekezetével behozza a lemaradást, sőt, el is hagyja a tehetségesebb társait. Ez akkor fordulhat elő, ha a tehetségesebbek több mindennel is foglalkoznak, kevesebbet járnak tollaslabdaedzésre, s ez egy-két idény után a versenyeken ki is fog derülni. Nem ritka ilyenkor, hogy a tehetséges gyerek is csalódott lesz, s nemcsak ő, hanem a szülő is értetlenkedve áll a helyzet előtt, hiszen az ő tehetséges, jó képességű gyermeke gyengébb eredményeket ér el, mint azok, akikről már az elején kiderült, nem annyira tehetségesek. A szorgalommal viszont nemcsak ledolgozták a hátrányukat, hanem előnyt is kovácsoltak a sok és kitartó munkából.
A tehetségesebb gyerekek ilyenkor nehezen viselik az új helyzetet, sokszor megesik, hogy beszólnak a társaiknak, piszkálják őket, s ezt a helyzetet kezelni kell, máskülönben komoly problémaforrás lehet.
Ha az edző ilyennel találkozik, legjobb, ha azonnal összehív egy megbeszélést a gyerekekkel, elmondja nekik, hogy nem elég a tehetség, az edzések mennyisége és minősége még a tehetségnél is fontosabb. Ez a beszélgetés az edzőnek is biztosítékul szolgálhat a jövőre nézve, hiszen, ha elkezdik támadni, akkor elmondhatja, hogy már hónapokkal korábban beszélt erről a gyerekekkel. Amelyik szülő ennyivel nem éri be, annak meg lehet mutatni az edzésnaplót, hogy a saját szemével győződjön meg arról, ki mennyit volt edzésen, ki hányszor hagyta ki a tréninget, s ha ezek az adatok mellé teszi az eredménylistát, akkor a legelvakultabb szülő is minden bizonnyal elgondolkozik majd arról, hogy miért alakult ki ez a helyzet.
Az egészséges rivalizálás egy egészen másik dolog, s azt nem is kell kordában tartani, hiszen, jó hatással lehet valamennyi versenyzőre. Viszont nagyon oda kell figyelni, hogy ez az egészséges rivalizálás mikor megy át olyan formába, ami már egyes játékosoknak nem előnyére, hanem hátrányára szolgál, s amikor már nem javítja, hanem rontja a klubon belüli hangulatot.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.