Győzni akarás


A támogatóknak és a tulajdonosoknak csak az eredmény számít, de hogyan lehet megoldani, hogy a sport ne csak a győzelmekről szóljon, hogyan lehet elkerülni a gyerekek túlzott igénybe vételét, leterhelését. A válasz: a rendszeres kommunikáció segítségével.

„Győzni kell, ha meghalunk is, győzni kell, az angyalát” – bizonyára sok edző hasonlóan gondolkodik, mint ahogy ez a dalszövegben is szerepel, hiszen, ha elmegyünk a versenyekre, akkor az a cél vezérel bennünket, hogy megmutassuk, mennyit dolgoztunk az elmúlt időszakban, s természetesen az, hogy a szabályokat betartva, legyőzzük az ellenfelünket. Szinte hétvégenként tanúi vagyunk annak, hogy a trénereknek csakis a győzelem számít, s ezért mind a viselkedési, mind a sportszabályokat képesek megszegni. A tollaslabda egyesületünk vezetői több esetben is szóvá tették ezeket az eseteket, azonban egyiknek sem lett következménye. Az edzők mindig azzal érveltek, hogy értsük meg őket, hiszen a szülőknek, a klub és a városvezetőknek is csak egyetlen egy dolog számít: a győzelem. Arra a kérdésre, hogy miért, szinte mindegyik ugyanazt felelte. A siker fokmérője az eredményesség, az alapján kapják a támogatást az önkormányzattól, a támogatóktól, és a szülők is elsősorban ezt nézik, amikor a gyereküknek sportágat választanak. Ebből is kiderült, hogy az edzők a saját életüket, anyagi biztonságukat kockáztatják hétről hétre, hónapról hónapra, és évről évre is. Olyan tréner is volt, aki elmesélte, húsz év edzősködés után úgy döntött, félreteszi az eredményközpontúságot, s megpróbálja a gyerekeket a sporton keresztül az életre (meg)tanítani. A szülőktől pozitív visszajelzések érkeztek, gyorsan belátták, hogy nemcsak a sport létezik a világon, s az edző széles látókörének köszönhetően a gyermekük az élet egyre több területén magabiztosan áll, köszönve az edző munkásságának. Amíg viszont a szülők elégedettek voltak, a sporttámogatásokat kiosztó bizottság csak az eredményeket vette figyelembe, s ennek az lett a következménye, hogy az egyesület évi támogatása 60 százalékkal lecsökkent, s a klub kénytelen volt megválni az edzőtől.
Ebből is látszik, hogy nagyon összetett feladata van a tollaslabda edzőknek, hiszen az eredményességre is figyelnie kell, de közben ezt úgy kell végeznie, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, ne menjen el a kedvük a sok edzés miatt a sportágtól. Az edzők a legtöbb esetben nagyon vékony jégen táncolnak, hiszen több személynek is meg kell felelniük, s közben a saját életükre is figyelniük kell. A mi egyesületünk éppen ezért hetente tart megbeszéléseket a szülőkkel, valamint az edző egy héten kétszer-háromszor is egyeztet a klub vezetőivel. Ezeken a 20-30 perces megbeszéléseken mindenki elmondhatja meglátását, észrevételeit, s ha valamelyik gyerek esetében problémát észlel akár a szülő, akár az edző, akkor azonnal van esély a korrigálásra. A módszer idáig eredményesnek bizonyult, hiszen a folyamatos kommunikáció sok problémát már csírájában megoldott.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.