Tanulmányi eredmény és a sport


Jót teszünk-e azzal, ha a rossz osztályzatok miatt eltiltjuk a gyereket az edzéstől?
Hogyan lehet motiválni a jó sportolót, hogy az iskolában is megfelelően teljesítsen?

Ritkán van olyan szerencséje egy edzőnek, hogy a legjobb és legtehetségesebb játékosa az iskolában is – a jeles eredményeinek köszönhetően – kitűnik a többiek közül. Nem törvényszerű, de fel kell készülni az olyan esetekre is, amikor a sportágban elért eredmények éppen fordítottan arányosak az iskolában elértekkel. Ez is egy olyan probléma, amelyet az edzőnek, a szülőknek és a klub vezetőségének közösen kell kezelni, s nem kihagyva a megoldáskeresésből az osztályfőnököt.
Amennyiben a sportolónak az iskolában gondjai vannak egy vagy több tantárggyal, akkor jobb mielőbb a tettek mezejére lépni, s nem megvárni, hogy odáig fajuljon el a helyzet, hogy az osztályismétlés is látóhatáron belülre kerüljön.
Ha csak egy tantárggyal van gond, akkor a legjobb, ha a szülő és az edző egyeztetnek, majd az előbbi jelzi az adott szak tanárának, hogy a tanulmányi eredmény visszaesésének egyik oka lehet, hogy egyre több időt tölt edzéssel a gyermek, s emiatt kevesebb ideje jut a tanulásra, s mivel az az egy tantárgy különben sem a kedvence, így elhanyagolta. Ez az első lépés tűzoltásként megfelelő, de még nem elég, ugyanis ki kell dolgozni egy tervet, hogyan lehetne elkerülni a további rossz jegyek begyűjtését. Érdemes a tanárral egyeztetni, ő mit javasol,
esetleg megkérni, mivel egy tehetséges és kiváló eredményeket felmutató sportolóról van szó, picit legyen elnézőbb vele szemben.
Az említett esetnél sokkal komolyabb és nehezebb feladat vár az edzőre és a szülőkre is, ha a gyerek valamennyi tantárgyból folyamatosan hozza haza a gyengébb jegyeket, miközben a versenyeken pedig sorozatban gyűjti be az érmeket. Mivel fiatal gyerekekről van szó, nem lehet sem tőlük, sem a szülőtől elvárni, hogy azonnal válaszút elé állítsák a csemetéjüket, hogy akkor első a sport, az iskola nem számít, csak fejezze be valahogy az iskolát. Persze az is megtörténhet, hogy ezt maga a szülő hozza majd fel, ilyenkor azonban a trénernek és a klubvezetőknek kötelességük elmagyarázni, hogy később sokkal erősebb ellenfelek is lesznek majd, s nem mindig csak győzelmekről szól majd a pályafutás. Azt sem szabad szem előtt hagyni, hogy már fiatalon is történhet egy olyan sérülés, ami miatt többet nem tud visszatérni a pályára, s akkor ott fog állni egy gyerek, aki már nem sportolhat, de az iskolát is elhanyagolta. Nem beszélve arról, hogy arra az időszakra is kell gondolniuk a szülőknek, amikor mondjuk majd egy sikeres pályafutás véget ér, mert akkor is hasonló helyzetben lesz a gyerekük, aki egyik napról a másikra a munka világában találja majd magát, tudás, képesítés és iskolai végzettség nélkül.
Az edzéstől eltiltani egy-egy rossz jegy miatt a sportolót nem szabad, inkább más motivációt kell neki találni, mivel a tiltás biztosan nem jár eredménnyel. Viszont, ha azt mondjuk neki, ha 4-es átlag feletti eredményt ér el az év végén, akkor a klub vállalja az utazás és szállás költségeit a szomszédos országban sorra kerülő tollaslabda nemzetközi versenyre, akkor az egy ilyen motiváció lehet, amely miatt hajlandó lesz odatenni magát a tanulásban is.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.