FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

A BADMINTONPLUS.eu online platform jelenleg 3 nyelven (magyar, horvát és szlovén) érhető el. A nyelvek mindegyike saját aldomain kapott ugyan. A 3 weboldal egységes arculatot mutat, felépítése, kezelése, beállításai azonosak.

A Badmintonplus.eu fő oldaláról mindhárom nyelv könnyedén elérhető:
http://badmintonplus.eu/

Nyelvenként külön aldomain:

Az online platformra történő belépés regisztrációhoz kötött, de sok hasznos információ már regisztráció nélkül is elérhető. Ilyen például a Tudásbázis teljes anyaga.

A gyerekek figyelme egyfajta témában még csak rövid időre köthető le. Hatékony ismeretadásra akkor van lehetőség, ha az anyagot kisebb adagokban tesszük eléjük és változatosan kínáljuk. A badmintonplus információs rendszere ennek megfelelően épül fel. Rövidebb hosszabb cikkekkel találkoznak a tollaslabda legkülönfélébb területekről. Olvashatnak sportolókról, sporteseményekről, szabályokról, tudásukat pár perces kvízekkel mérhetik fel.

Aki próbára szeretné tenni tudását, regisztrációt követően elérheti az E-Learning anyagokhoz kapcsolódó kvízeket. Amennyiben ezeket kitölti, a rendszer érmekkel, pontokkal jutalmazza.

Regisztrálni bárki ingyenesen regisztrálhat. Lehetőség van normál form alapú regisztrációra is, de – a kor szellemének megfelelően – Facebook és Google+ regisztrációval is csatlakozhat a felhasználó.

A regisztrált sportolók aktivitását a rendszer pontok formájában hivatott mérni. Minden interakcióért előre meghatározott mennyiségű pontokat oszt ki számukra, így napról-napra folyamatosan gyarapodnak nem csupán tudással, de értékes pontokkal is. A megszerzett pontokért pedig jutalom jár. Pont szerezhető kvízek kitöltésével, vagy csupán az oldalon történő E-Learning tartalom böngészésével is.

FELHASZNÁLÓI SZINTEK

A rendszerbeli felhasználók nem azonos jogkörrel tevékenykedhetnek belépésüket követően. A hozzáférési jogosultság kiosztása szerepalapon érvényesül.

Három fontos jogosultsági szintet különböztetünk meg:
– Admin: kezelheti a usereket, tartalmakat, beállíthatja a pluginok működését, hatással lehet a weboldal dizájnbeli megjelenésére stb.
– Subscriber: minden frissen regisztrált user ebbe a csoportba tartozik. Ő a wordpress menüben semmit nem lát a saját fiókján kívül. Ebbe a kategóriába tartoznak a játékosok és az önkéntesek is.
– Instructor: joga van játékosairól információt lekérni, értékelést leadni. Ebbe a csoportba kerül regisztrációt követően minden edző. A jogkör hozzárendelése kizárólag manuálisan, admin által történhet, így az esetleges visszaélések elkerülhetőek.

A jogkör beállítása a Felhasználók menüben lehetséges a “Szerepkör” paraméter megfelelő módosításával (adminisztrátori feladat).

Rendszeren belül tehát felhasználói szinten két fő szerepkört különböztetünk meg: edzői (Instruktor) és utánpótlás sportolói (Subscriber). A sportolók saját fiókjuk kezelésén kívül másra nem jogosultak, míg edzőik kimutatásokon, eredménytáblákon keresztül figyelemmel kísérhetik mentoráltjaik fejlődését.

REGISZTRÁCIÓ és BELÉPÉS

REGISZTRÁCIÓ

A rendszer E-Learning moduljának használata regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs adatlapon a következő adatokat kéri a rendszer:
– Kötelezően meg kell adni a választott felhasználónevet, email címet és jelszót.
– Ezen felül a teljes név, Sportklub vagy Iskola neve és települése is kötelező paraméter.
– A regisztráció történhet edzőként, játékosként, iskolaként vagy önkéntes segítőként egyaránt.

Fontos megadni továbbá, hogy milyen minőségben történik a regisztráció.

Regisztrációs form elérhetősége:
http://hu.badmintonplus.eu/register/

Regisztrációt követően pár mp-en belül elkészül fiókja, melyről megerősítő e-mailben értesül a felhasználó.

BELÉPÉS

Regisztrált felhasználók belépése az alábbi formon történik:
http://hu.badmintonplus.eu/wp-login.php

CMS – WORDPRESS

A weboldal motorjául egy CMS rendszer, a Wordress szoftver áll, mely napjaink egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere.

A CMS, mely valójában weboldalak tartalmi kezelését támogató szoftvercsomag, számos lehetőséget nyújt. Egy WordPress alapot néhány hozzáadott plugin alkalmazása tesz igazán egyedivé és felhasználóbaráttá. A teljes Badminton rendszer úgy került kialakításra, hogy annak – telepítésen és alapbeállításokon felüli – kezelése nem igényel mély informatikai tudást.

WIDGETEK

A widget (magyar megfelelője: kisalkalmazás vagy minialkalmazás) alatt általában olyan kódrészletet értünk, amely egy html-oldalba egyszerűen beilleszthető és (további fordítás nélkül) futtatható. A widget speciális célra tervezett hasznos segédprogramot takar, amely egyedi felépítése révén egy-egy megadott funkciót, optimálisan képes ellátni.

A Badmintonplus online platform több esetben is alkalmaz widget-et.

Az egyes widget-ek láthatósága felhasználói szerepkörhöz kötött. A jogosultak listájának beállítására a Megjelenés/Widgetek menüben van lehetőség.

A Badmintonplus.eu rendszer által alkalmazott widgetek

Ezen widgetek közül publikusan (regisztráció nélkül) is látható:

Csak regisztrált sportolók (Subscriber) és edzők (Instruktor) által láthatóak:

 • “WPAchievements My Rank” – megmutatja a sportolóknak, az aktuálisan elért rangjukat
 • “WPAchievements My Achievements” – itt kerülnek felsorolásra a sportolók által összegyűjtött érmek

Csak edzők (Instruktor) által látható:

 • Leckekönyv – gyakorlatok értékelése
 • Érem kiosztása

Tehát értékelést leadni és érmet kiosztani csupán instruktor (vagy admin) tud, azaz az értékelő widget csupán ezen szerepkörök által látható és használható.

PLUGIN

A plugin egy adott szoftverbe (vagy hardverbe) opcionálisan beépíthető, annak képességeit bővítő vagy módosító kiegészítő modul. A wordpress a pluginok széles skáláját támogatja.

A Badmintonplus.eu rendszer által alkalmazott pluginok
 • ContactForm
 • Quiz and survey master
 • Wpachievements
 • Mycred
 • Ninja popup
 • WP Private Content Plus
 • Huge IT Lightbox
 • OTW
 • Super socializer
 • Buddypress
 • Advanced iFrame
 • Loco translate
 • Scripts and styles
 • Duplicator Pro plugin

Contact Form: lehetőséget nyújt olyan kisebb űrlapok létrehozására, melyek segítségével a weboldalon adatok kérhetők be, a felhasználók pedig üzeneteket küldhetnek a rendszer üzemeltetői felé. Ilyen form segíti az edzők általi értékelések leadását, az érmek kiosztását és a regisztrációt is.

Quiz and survey: az E-Learning ill. a kapcsolódó kérdőívek motorja, mely olyan egyedi megoldásokat is tartalmaz, mint például a kvízek kitöltésekor alkalmazott jutalom rendszer.

Wpachievements: az achievementeket/érmeket/jutalmakat kezeli. Néhány kattintással lehet újabb érmeket hozzáadni. Az online platform működése során szoros kapcsolatban áll a Quiz and survey pluginnal.

A rendszerben kétféle érem készletet alkalmazunk:

 • custom achievement – a kvízekhez kapcsolódóan elérhető érmek
 • manual achievement – ezeket az edzők ítélik a sportolóknak valós, sport-teljesítménybeli eredményért.

Az achievementek ikonjai és megjelenési sorrendje tetszés szerint módosítható.

Mycred (Pont menü): a pontrendszer. Ide gyűlik a felhasználók tevékenysége után járó pont. Ide számolnak az achievementek/érmek is. A Hooks menüben állítható be, mely tevékenység után mennyi pont járjon. pl. Linkre kattintáshoz a következő formula használatos: [Mycred_link amount=5 href=”/training/material”] linkszöveg [/Mycred_link]. Egy egyedi URL-re csak egyszer ad pontot, ha ez nem jó akkor a Hooks menüben kell állítani, a beállítás globális a honlapon.

Ninja popup: ez a kvízeknél alkalmazott Hintek/Súgók tartalmát kezeli. Új hintet Drag&drop megoldással lehet szerkeszteni, egyszerű és gyors.

WP Private Content Plus – Leckekönyv modulhoz kapcsolódó privát oldalak létrehozását támogató plugin, segítségével olyan aloldalak hozhatók létre, melyek láthatósága nem csupán szerepkörhöz, hanem adott userekhez köthető.

Huge IT Lightbox – a képek, videók kinagyítását kezeli

OTW – a widgetek láthatóságát kezeli. Ez a plugin hozza létre a Megjelenés/Widgetek menüben az aktív widgetek alatt látható “Set visibility” gombot, ahol beállítható, hogy az egyes widgetek mely oldalakon, mely usereknek vagy jogosultsági csoportoknak legyenek láthatók.

Super Socializer – közösségi kapcsolatok modul. Ez a plugin kezeli a közösségi fiókos logint, és a megosztás gombokat az oldalon. Bármilyen már meglévő FB vagy Google+ fiókra ingyenesen és egyszerűen beállítható. Supportja naprakészen elérhető.

Buddypress: a közösségi modul. Beállítási lehetőségeinek széles skálájával teljesen személyre szabható. A BuddyPress segítségével a Badmintonplus rendszerén belül közösségi hálózatot hozhatunk létre tagi profillal, tevékenység és hírfolyammal, felhasználói csoportokkal, ismerősök gyűjtésének lehetőségével valamint magán és közösségi üzenetküldéssel. Minden, a Badmintonplus rendszer közösségi terében, történt eseményről, üzenetről, baráti megkeresésről stb. a plugin e-mailben küld értesítést az érintett felhasználóknak. Az e-mailek szövege tetszés szerint – adminisztrátori jogkörrel – módosítható.

Menürendszere átlátható, könnyen kezelhető, a weboldal bármely oldaláról látható és elérhető. A képernyő jobb felső sarkában kapott helyet.

Supportja naprakészen elérhető: https://buddypress.org/support/

Advanced iFrame: ez a plugin támogatja a Versenyek (sports events) aloldalt. Lehetővé teszi a weboldalba ágyazottan külső tartalmak megjelenítését. Jelenleg a tournamentsoftware url került benne beállításra.

Loco translate: ez a plugin segít lefordítani a pluginokat a frontend és a backend oldalon egyaránt. Az admin menüben megnyitva kiválasztható a fordítani kívánt plugin. A loco translate kilistázza az összes fordítható szöveget és elmenti a hozzárendelt fordítási szövegeket.

Scripts and styles: globális CSS és javascript kódok adhatók meg e plugin segítségével. Az itt megadott kódok felülírják a pluginok és a téma alapbeállításait. Az Eszközök (tools) menüben érhető el.

Duplicator Pro plugin – A rendszer esetleges költöztetésekor van szerepe, felépíti a költöztetéshez a buildet.

BIZTONSÁGI MENTÉS

A rendszer és a hozzá tartozó adatbázis meghibásodásának, valamint az azokban tárolt adatok megsérülésének, megsemmisülésének esetére rendszeres biztonsági mentés ajánlott minden online platform esetében. A biztonsági mentés egy adott pillanatban érvényes állapotot rögzíti, amely lehetővé teszi az eredeti adathalmaz nagyfokú helyreállítását.

Ezen felül a rendszer biztonságát ún. RAID rendszer is támogatja, mely a tároló szerver oldalán hardver szinten valósul meg.

A Badmintonplus.eu biztonsági mentésének elkészítése

Manuális:
be kell lépni cpanelre, file explorer, a public_html mappába navigálni. Be kell tömöríteni a kívánt mappát (pl. hu.badmintonplus), majd a tömörített állományt letölteni. Letöltés után a szerveren lévő zip fájlt törölni kell mert helyet foglal.

Be kell lépni phpmyadminba a cpanel segítségével, kiválasztani a kívánt adatbázist, majd egy sima gyors exporttal .sql fájlba lementeni.

Manuális visszaállítás: A teljes honlap mappáját törölni. A lementett tömörített állományt visszatölteni a szerverre, majd kicsomagolni. Az adatbázis táblát törölni, majd a lementett SQL fájlt importálni.

Automatikus biztonsági mentés:

Network Admin felület->Duplicator Pro plugin, Schedules menü. Rendszeres backupokat lehet beállítani, de ezeket a szerver egyik mappájába menti ott pedig egyáltalán nincs hely, szóval a beállított időközönként a mentéseket le is kell tölteni és a szerverről törölni.

KÉSŐBBI FEJLESZTÉSI TERV

A későbbi fejlesztési terv részeként mára már részben megvalósult:

Az edzők ún. Leckekönyv segítségével tájékoztatják a sportolókat ill. akár szüleiket, érdeklődő hozzátartozókat az edzéseken elért teljesítményükkel kapcsolatban. A Leckekönyv az iskolai e-naplóhoz hasonlóan funkcionál. A gyakorlatok értékelését az edző végzi, eredményét a tanuló online “hazaviheti”. A leckekönyv Private Content pluginnal készül, mely lehetőséget ad olyan aloldalak létrehozására a rendszeren belül, melyek láthatósági joga tetszőlegesen, adminisztrátori jogkörrel szabályozható. Itt a jogosultsági szerepkörökön túl, a felhasználó személye alapján történik a jogosultság meghatározása. Így a leckekönyvbeli értékelések privát mivolta megőrizhető.

Az edzők értékeléseiket Contact Form segítségével adhatják le, melyek aztán bekerülnek a leckekönyvbe.

A jutalmak kiosztása is hasonlóképpen történik.

Az említett módszernek köszönhetően az edzőknek semmilyen informatikai szaktudással nem kell rendelkezzenek. Egyszerűen, gyorsan leadhatják értékelésüket, melyet a háttérben a virtuális rendszeradminisztrátor percek alatt megvalósít.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.