A klub iránti elkötelezettség


Ha egyes gyerekeknek gyengébben az eredményeik, akkor is lehet őket motiválni, hogy magukénak érezzék a klubot. Egy-egy akcióval szinte mindenki bevonható az egyesület életébe, s ennek hosszútávon is kedvező eredményei lehetnek.

Ahhoz, hogy egy jó közösség alakuljon ki a klubban, szükség van a gyerekekre, a szülőkre, az edzőkre, a vezetőkre, s arra is, hogy őket egy cél vezéreljen, ami nem más, mint a klubsikerek. Egy sportegyesületet természetesen elsősorban az eredményei alapján ítélnek meg az emberek, de emellett nagyon sokat számít az is, hogy a társadalmi életben milyen szerepet tud betölteni a klub. Nagyon ritka eset az, amikor egy egyesület évről évre kitermeli a bajnokokat, akik folyamatosan szállítják a jó eredményeket. A sportklubok életéhez hozzátartoznak a hullámhegyek, főleg a kisebb sportágakban. Egy sikeres generáció után lehet, hogy eltelik 10-15 év is, mire megint sikerül egy hasonlót kinevelni, de a klubélet ebben az időszakban sem állhat le, nem engedheti meg a vegetálást, vagy azt, hogy kivárja, amíg ismét 2-3 óriási tehetség saját magától besétál a terembe. Ez az idő alatt is keményen kell azon dolgozni, hogy a feltételek megfelelőek maradjanak, hogy a támogatás ne csökkenjen jelentősen, s hogy a klubtagok és szüleik akkor is érezzék, jó helyen vannak, amikor a sikerekből sokkal kevesebb jut, mint az előző években.
A klub szervezettségét napról napra bizonyítani kell a gyerekek és a szüleik felé is, igyekezni kell a jó dolgokat kihangsúlyozni, a hibákon pedig javítani. A kevésbé sikeres sportolók is magukénak érezhetik a klubot, ha például egy közös kórházi látogatás során ők adják át az ajándékot a beteg gyerekeknek, vagy ők mondanak köszönőbeszédet egy klubévzáró alkalmával. Ha a sport terén kevésbé sikeres egy versenyző, az évek alatt az edző már úgyis kitapasztalta, miben jó, mi az erőssége. Ha például jól rajzol, akkor fel lehet kérni, hogy tervezze meg a klub új logóját, készítsen egy karikatúrát, egy rajzot arról a társáról, akinek legközelebb lesz a születésnapja. Aki a számítógép világában van otthon, elkészítheti a klub honlapjának alapjait, vagy végezheti a feltöltést, akinek a fogalmazás nem okoz gondot, írhat összefoglalókat a versenyekről, megbeszélésekről, klubünnepségről. Így őket is sikerül a klub közelében tartani, fontosnak érzik majd magukat, függetlenül attól, hogy az eredményeik messze elmaradnak a hasonló korú társaikétól. Nem beszélve arról, hogy évtizedekkel később, amikor majd az ő gyereküknek kell sportot választani, szép emlékekkel gondol a tollaslabda egyesületben eltöltött időre, s könnyen megtörténhet, hogy már csak ezért is e sportág felé irányítja a gyerekét.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.