Szülői biztatás egy versenyen


A szülők a bekiabálásaikkal sokszor pont az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének. Klubunk folyamatosan figyel arra, hogy az edző tekintélye minden körülmények között megmaradjon, s ne a lelátón helyet foglaló szülő tanácsait kövesse a versenyző. Nem tiltjuk a buzdítást, de csakis a pozitív üzenet küldését támogatjuk.

Nem létezik olyan szülő, aki rosszat szeretne a gyerekének, azonban sokszor a nagy igyekezetükben éppen az ellenkezőjét érik el viselkedésükkel, mint amit szeretnének. Nincs ma már olyan sportág, ahol a szülő ne próbálna a pálya vagy a terem széléről, esetleg a lelátóról egy-két „okos” tanáccsal ellátni a gyermekét. S amíg ő meg van győződve róla, hogy a bekiabálásai, az ötletei, a meglátásai csakis pozitív hatással lehetnek a csemetéjére, addig a mérkőzésre koncentráló gyereket ez teljesen kizökkentheti a ritmusból, s az is megtörténhet, hogy éppen az egyik szülő bekiabálása miatt veszíti el a már félig megnyert mérkőzést.
Egyesületünk igyekszik elkerülni az ilyen eseteket, éppen ezért minden versenyre utazás előtt leülünk, és megbeszéljük a szülőkkel, hová megyünk, hogy néz ki a versenyhelyszín, ők hol tartózkodhatnak, mit tehetnek, és mi az, amivel csak zavarják a gyereküket, és az edző tanácsait is kétértelművé teszik.
A klubunk edzői és vezetői is azon az állásponton vannak, hogy a szülők, még azok sem, akik korábban tollaslabdáztak, vagy akár még most is aktívak, ne szóljanak bele a szakmai részbe. Bizonyára nehéz ezt elfogadniuk azoknak, akik ismerik a játékot, de velük is sikerült elfogadtatni, hogy megtörténhet, az ő bekiabálásuk miatt a versenyző egy edzői utasítást megkérdőjelez, félreért, s aztán ennek a vereség lesz a következménye. Emellett van még egy negatív hozománya ennek a dolognak, ugyanis, ha a szülő adja a taktikát a lelátóról, akkor az edző elveszíti tekintélyét a gyerek előtt, s később, amikor például egy másik versenyre utaznak, amelyen a szülő nem lesz ott, a versenyző nem hallgatja meg az edzői tanácsokat, hanem folyamatosan a lelátóra tekinget, abban bízva, hogy majd onnan érkezik a segítség.
Egyesületünk szigorúan szankcionálja azokat az eseteket, amikor a játékosok szülei a játékvezetőt illették csúnya szavakkal, vagy éppen az ellenfélre tettek becsmérlő megjegyzéseket. Arra is megkértük a szülőket, ha a lelátóról szeretnék biztatni a gyereküket, akkor pozitív üzeneteket küldjenek felé, ne pedig azt kiabálják oda, hogy: „miért nem tenyeressel támadtál?”, vagy „ezt hogy tudtad elrontani, nem hiszem el!”.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.