Szülői fogadalomtétel


Ha a szülő „szakmai” tanácsait, valamint a mindenáron győzni akarásból kialakult kirohanását nem is szünteti meg, azonban egy, viselkedési kódex írásbeli megfogalmazásának lehetnek pozitív következményei.

A szó elszáll, az írás megmarad – tartja a mondás, s a történelem bizonyította, sok igazság van ebben a kijelentésben. A szülő beleszólása a gyerekének az életébe, azon belül is a sportolásába, alapjaiban változott meg a 21. század elejére. Sok szülő a saját életét szeretné könnyebbé és kényelmesebbé tenni, azáltal, hogy a gyerekéből sikeres sportolót nevel, s utána már neki sem kell naponta bejárnia a munkahelyére, elég, ha csak a gyermeke karrierjét egyengeti. Pont emiatt alakul ki az utóbbi időben sokkal több nézeteltérés a szülő és az edzők, valamint a klubvezetők között. Egyre több sportágban hasonló problémákkal szembesülnek a szakmai munkáért felelős emberek, s ennek az lett az eredménye, hogy a szülőknek egy fogadalomtételre emlékeztető írásos összeállítást adnak át. Irreális lenne elvárni, ennek köszönhetően minden gond megoldódik, a szülők majd nem szólnak bele a szakmai munkába, nem adnak tanácsot az edzőnek, vagy éppen nem üvöltik le a fejét a többi gyerek előtt, mert szerinte ő hibáztatható a gyereke vereségéért. Azonban egy ilyen kódex, hozzájárulhat ahhoz, hogy azok a szülők, akiket a hév, a győzni akarás ragadtat el a lelátón, valamelyest mérsékeljék magukat, hiszen, egy-két kicsúszott szó után eszükbe fog jutni, mi is van leírva a kódexben. Már ezt is előrelépésként kell kezelni, s odafigyelni, hogy a jövőben, minél több szülő értse meg, és fogadja el, hogy a saját gyerekének árt azzal, ha tönkreteszi az edzői tekintélyt, valamint később magánéleti problémákat is okozhat azzal, ha nem tartja be a kódexet, valamint a gyerekének tett szóbeli ígéretet. Egy szülői kirohanás után a versenyző napokon át szégyellheti magát az édesapja viselkedése miatt, s ez nemcsak a sportban, hanem a tanulás során felmutatott eredményére is kihatással lehet.


eu_hu
Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez, azonban ezzel nem befolyásolja a szerzők nézeteit és a project tartalmát. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a project során megfogalmazott információk és adatok tekintetében, nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.